fb
Manu nawigacyjne

Przyprawy z Przedszkolnej Manufaktury

Zamów urodziny

Zamów warsztat

przyprawy z przedszkolnej manufactury kwiat imbiru multisensoryczne warsztaty dla dzieci poznajemy świat Marcin Musiał podróżnikTe warsztaty dla przedszkolaków są tak przygotowane, aby dzieci zobaczyły jak wygląda kwiat oraz korzeń imbiru, poznały sposób produkcji przypraw takich jak cynamon, pieprz, papryka, anyż, goździki, szafran, bazylia, czy sól.

 

Dzieci dotkną soli kamiennej oraz soli zalegającej na kamieniach Morza Martwego. Porównają je i ocenią.

 

przyprawy z przedszkolnej manufactury warsztaty dla przedszkolakówPrzedszkolaki będą mogły same przygotować gotową przyprawę do piernika (z kory drzewa cynamonowego, kardamonu, czerwonego i białego pieprzu, anyżu, gałki muszkatołowej, goździków, imbiru, ziela angielskiego i kolendry)

 

IMG_1580 (800x533)Mali odkrywcy dotkną i powąchają najdroższej przyprawy świata – szafranu. Chętne będą mogły skosztować świeżego imbiru lub cynamonu.

 

IMG_0676 800x533Przedszkolaki poznają przedmioty używane do robienia przypraw. Przy ich pomocy przygotowują własnoręcznie przyprawy do użycia.

 

Opcjonalnie – dzieci będą mogły skosztować marokańskiego smakołyku (seffouf) przygotowanego podczas ramadanu z takich przypraw jak cynamon i anyż, oraz z prażonego sezamu, migdałów i pysznego miodu lub zrobić zdrową herbatę z użyciem imbiru, miodu i limonki.

Osoba prowadząca: Marcin Musiał

lub

Osoba prowadząca: Magdalena Moll-Musiał

Herbatka Tybetańska

Posted by na 22:37 w Herbata, Kufer Pomysłów, Kulinaria, Przyprawy, Życie w Krainie Yeti | Możliwość komentowania Herbatka Tybetańska została wyłączona

Herbatka Tybetańska

Rewelacyjny i zdrowy napój, który dzięki swoim walorom smakowym i prozdrowotnym, przyjął się na stałe po naszych warsztatach w wielu Przedszkolach. Skład: świeży imbir, limonka, woda, miód. Jak go przyrządzić?   Do szklanki wsyp pocięty na paseczki świeży imbir oraz limonkę. Zalej gorącą wodą. Kiedy woda trochę przestygnie, wlej do szklanki 1-2 łyżek miodu. Smacznego!  ...

więcej...

Lubię podróże mp3

Posted by na 09:49 w Australia, Chińskie wynalazki, Dzieci świata, Grecja, Hakuna matata, Herbaciane Pola, Hiszpańskie podboje, Japonia, Kenia, Kolorowe Indie, Kufer Pomysłów, Madagaskar, Magiczne Maroko, Masajowie, między nami Indianami, Mongolska jurta, Morskie opowieści, Mp3, Muzyka, Przygotowanie do Wielkiej Wyprawy, Przyprawy, Pustynie i soliska, Rajska Tajlandia, Safari, Shalom Izrael, Śladami przeszłości, Szkocja, Turecki bazar, W Krainie Wulkanów, Zwierzęta świata, Życie w Krainie Yeti | Możliwość komentowania Lubię podróże mp3 została wyłączona

Lubię podróże mp3

Piosenka „Lubię podróże” jest świetnym uzupełnieniem zajęć dotyczących każdego tematu związanego z podróżami 🙂 W naszym „domowym zapleczu” nagraliśmy ją specjalnie dla Państwa i dla dzieci.   Lubię podróże mp3 http://old.poznajemyswiat.pl/wp-content/uploads/2015/06/Lubię-podróże.mp3   Tekst piosenki: Lubie podróże i lubię kwiatów woń Zielone wzgórze i morskiej wody toń Ciepły kominka blask, gdy zapada zmrok Bum tarira, bum tarira, bum tarira, bum tarir   Lubie podróże i podróżować chcę Przez wielką burzę i śnieżnobiałą mgłę W dżungli zabłądzić chcę, bo nie boję się Bum tarira, bum tarira, bum tarira, bum tarira...

więcej...

Ziemniaki w sosie jogurtowym

Posted by na 16:44 w Kolorowe Indie, Kufer Pomysłów, Kulinaria, Kulinaria Indie, Przyprawy, Zrób to sam | Możliwość komentowania Ziemniaki w sosie jogurtowym została wyłączona

Ziemniaki w sosie jogurtowym

Dzisiaj specjalnie dla Was przygotowaliśmy ucztę składającą się z kilku dań kuchni indyjskiej. Na obiad podaliśmy ziemniaki w sosie jogurtowym, indyjską sałatkę na bazie jogurtu i szpinaku, soczewicę z Uttar Paradesh a do picia kultowy napój hinduski czyli mango lassi. Potrawy były bardzo smaczne i mimo, że ich przygotowanie było dość  czasochłonne to myślę, że warto pokusić się aby przygotować je samodzielnie w domu do czego Was gorąco zachęcamy. Kulinarnie poznajemy świat, część pierwsza Kuchnia Indyjska – zaczynamy!   Potrzebujemy: – 1 kg ziemniaków – 6 łyżek oleju – łyżka posiekanego imbiru – łyżka soli – szczypta pieprzu cayenne – łyżeczka przyprawy garam masala – łyżeczka kurkumy – 2 łyżeczki zmielonego kminu – 4 łyżeczki zmielonych ziarenek kolendry – trzy pomidory – dwie cebule – ¾ szklanki jogurtu naturalnego – 150 ml śmietanki 12%   Przygotowanie: Przygotowanie naszej potrawy zaczynamy od umycia, obrania i drobnego pokrojenia ziemniaków. Aby straciły nieco skrobi odkładamy je do miski z zimną wodą na kwadrans a potem osuszamy papierowym ręcznikiem. Na dużym ogniu rozgrzewamy pięć łyżek oleju i około dziesięciu minut smażymy ziemniaki aż się zabarwią na złoty kolor, następnie odkładamy je na bok a na patelni rozgrzewamy pozostałą część oleju i smażymy drobno posiekaną cebulę aż stanie się brązowa. Kolejnym krokiem jest dodanie do cebuli aromatycznych przypraw (kminu, kolendry, pieprzu cayenne, posiekanego imbiru), soli, obranych i pokrojonych drobno pomidorów oraz jogurtu naturalnego. Kuchnia indyjska jest bardzo aromatyczna i zdrowa. Wszystkie dodane składniki smażymy razem jeszcze około minuty, następnie zmniejszamy ogień, układamy na wierzchu ziemniaki i gotujemy całość około trzydziestu pięciu minut. Pod koniec dodajemy śmietankę i ewentualnie dosalamy potrawę, jeśli uznamy to za konieczne. Ziemniaki w sosie jogurtowym są gotowe. Podajemy je z soczewicą i sałatką albo jako dodatek do innych potraw indyjskiej kuchni. Wszystkim życzymy...

więcej...

Indyjska sałatka na bazie jogurtu i szpinaku

Posted by na 16:41 w Kolorowe Indie, Kufer Pomysłów, Kulinaria, Kulinaria Indie, Przyprawy, Zrób to sam | Możliwość komentowania Indyjska sałatka na bazie jogurtu i szpinaku została wyłączona

Indyjska sałatka na bazie jogurtu i szpinaku

Dzisiaj specjalnie dla Was przygotowaliśmy ucztę składającą się z kilku dań kuchni indyjskiej. Na obiad podaliśmy ziemniaki w sosie jogurtowym, indyjską sałatkę na bazie jogurtu i szpinaku, soczewicę z Uttar Paradesh a do picia kultowy napój hinduski czyli mango lassi. Potrawy były bardzo smaczne i mimo, że ich przygotowanie było dość  czasochłonne to myślę, że warto pokusić się aby przygotować je samodzielnie w domu do czego Was gorąco zachęcamy. Kulinarnie poznajemy świat, część pierwsza Kuchnia Indyjska – zaczynamy!   Potrzebujemy: – szpinak (około 400 g) – jogurt naturalny (0,5 l) – ½ łyżeczki soli – szczypta pieprzu – łyżeczka prażonego kminu – łyżeczka prażonych nasion kolendry   Przygotowanie: Aby przygotować naszą sałatkę wrzucamy szpinak na patelnię polaną kilkoma łyżkami wody i na dużym ogniu mieszamy go aż zwiędnie.  Szpinak studzimy, siekamy drobno a następnie mieszamy z jogurtem, solą, pieprzem i prażonymi: Kolendrą oraz kminem.   Indyjska sałatka na bazie jogurtu i szpinaku to świetny dodatek do wszelkich potraw indyjskiej kuchni. Wspaniale łagodzi smak ostrego curry lub ryżu. Można dodać ją do mięsa z kurczaka, cieciorki albo, tak jak my, do czerwonej soczewicy i ziemniaków w sosie jogurtowym. Jest niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu, tak że można ją polecić początkującym kucharzom albo tym zaczynającym dopiero przygodę z kuchnią. Indyjska sałatka na bazie jogurtu i szpinaku na sam początek będzie idealna. Życzymy Wam smacznego...

więcej...

Soczewica z Uttar Paradesh

Posted by na 16:37 w Kolorowe Indie, Kufer Pomysłów, Kulinaria, Kulinaria Indie, Przyprawy, Zrób to sam | Możliwość komentowania Soczewica z Uttar Paradesh została wyłączona

Soczewica z Uttar Paradesh

Dzisiaj specjalnie dla Was przygotowaliśmy ucztę składającą się z kilku dań kuchni indyjskiej. Na obiad podaliśmy ziemniaki w sosie jogurtowym, indyjską sałatkę na bazie jogurtu i szpinaku, soczewicę z Uttar Paradesh a do picia kultowy napój hinduski czyli mango lassi. Potrawy były bardzo smaczne i mimo, że ich przygotowanie było dość  czasochłonne to myślę, że warto pokusić się aby przygotować je samodzielnie w domu do czego Was gorąco zachęcamy. Kulinarnie poznajemy świat, część pierwsza Kuchnia Indyjska – zaczynamy!   Potrzebujemy: – 400 g czerwonej soczewicy – Pasta tamaryndowca (np. Firmy Thai pride) – łyżka posiekanego imbiru – łyżeczka nasion kminu – dwie łyżeczki soli – szczypta kurkumy – szczypta chili – olej – 2 ząbki czosnku   Przygotowanie: Czerwona soczewica z Uttar Paradesh jest jedną z najsmaczniejszych roślin strączkowych świata i bazą wielu pysznych potraw a jej przyrządzenie nie jest trudne. Gotujemy ją w garnku razem z  1,25 l wody, dwiema łyżeczkami soli, posiekanym drobno imbirem oraz szczyptą kurkumy na małym gazie przez około dwadzieścia pięć minut co jakiś czas mieszając aby się nie przypaliła. W tym czasie w szklance wrzątku rozpuszczamy pastę tamaryndową i odstawiamy ją na około dziesięć minut aby zmiękła i dodajemy ją później do soczewicy całość gotując jeszcze kwadrans. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy ziarna kminu. Kiedy zmienią kolor to wówczas zdejmujemy patelnię z gazu, dodajemy szczyptę chili i przeciśnięty przez praskę czosnek cały czas mieszając przyprawy, żeby się przypadkiem nie przypaliły. Soczewicę w garnku blendujemy a następnie polewamy naszą przyprawą z patelni i delikatnie wszystko mieszamy. Krem z soczewicy podajemy w miseczkach. Soczewica z Uttar Paradesh to potrawa bardzo sycąca i może stanowić zarówno samodzielne danie jak i przepyszny dodatek  np. do ryżu. Świetnie smakuje z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Soczewica z Uttar Paradesh może być też alternatywnie składnikiem farszu lub stanowić świetne nadzienie do naleśników, krokietów lub pierogów. My polecamy w każdej postaci i życzymy...

więcej...

Kwiat imbiru

Posted by na 23:10 w Kufer Pomysłów, Przyprawy | Możliwość komentowania Kwiat imbiru została wyłączona

Kwiat imbiru

Imbir jest niezwykłą rośliną, posiadającą wiele właściwości leczniczych. Jest też doskonałą przyprawą coraz częściej wykorzystywaną w Polsce. Masowo wykorzystywany jest imbir w Azji od ponad 3000 lat. Nie tylko korzeń imbiru jest wartościowy. Imbir ma piękny kwiat, który można wyhodować w domu przy odrobinie cierpliwości.   Potrzebujesz: – korzeń imbiru – doniczka i ziemia do kwiatów – reklamówka przeźroczysta lub worek   Pod reklamówką umieść korzeń imbiru. Zapewnij dostęp słońca. Nie podlewaj.   Po jakimś czasie z korzenia wyrośnie łodyga.   Wsadź korzeń do ziemi na głębokość około 2 cm. Przysyp delikatnie ziemią. Zapewnij dostęp słońca i podlewaj. Ziemia powinna być lekko wilgotna. Wyrośnie piękny kwiat imbiru.   Dla spragnionych wiedzy: Co to jest...

więcej...

Poznajemy świat – kolorowanka

Posted by na 16:28 w Australia, Hiszpańskie podboje, Kolorowanki, Kolorowe Indie, Kufer Pomysłów, Magiczne Maroko, między nami Indianami, Morskie opowieści, Przygotowanie do Wielkiej Wyprawy, Przyprawy, Pustynie i soliska, Świat muzyki, W Krainie Wulkanów, Zwierzęta świata | Możliwość komentowania Poznajemy świat – kolorowanka została wyłączona

Poznajemy świat – kolorowanka

Kolorowanka Poznajemy świat jest uzupełnieniem do wszystkich warsztatów tematycznych prowadzonych przez nas.   Pokoloruj kolorowankę. Ściągnij plik z kolorowanką: Poznajemy Świat...

więcej...

Sfouf

Posted by na 14:34 w Kufer Pomysłów, Kulinaria, Kulinaria Maroko, Magiczne Maroko, Przyprawy | Możliwość komentowania Sfouf została wyłączona

Sfouf

Seffouf, sfouf (w marokańskim języku sellou). Seffouf to potrawa, którą przygotowuje się w okresie ramadanu, a w Maroku dodatkowo podczas narodzin dziecka. Potrawa trzyma się bardzo długo, nawet kilka miesięcy i jest słodka. Tak bardzo przypadła nam ona do gustu, że nie tylko dostaliśmy pół kilograma seffouf na drogę, ale także przepis jak przygotować ową słodycz. Oto i on, sprawdziliśmy, wychodzi genialnie: Składniki: 1 kg mąki przesiać i przyprażyć na patelni z niewielką ilością oliwy 1 kg sezamu przyprażyć na patelni z niewielką ilością oliwy 1 kg migdałów obrać ze skórki, pognieść i przysmażyć na oliwie 2 łyżki anyżu 2 łyżki cynamonu Wszystko razem pognieść, dodać cukier puder, olej z migdałów i miód. Wymieszać i podać wygłodniałym domownikom do jedzenia. Można też zrobić kulki lub ciasteczka seffouf. Wystarczy dodać do składu masło i cynamon. Nie trzeba piec. Smakołyk nie starzeje się. Spokojnie można trzymać go w zamknietym pojemniku np. w lodówce nawet pół roku....

więcej...

Facebook

wordpress.edu.pl - rozwiązania "szyte na miarę"