fb
Manu nawigacyjne

Kolorowe Indie

Zamów urodziny

Zamów warsztat

Bajecznie kolorowe Indie są różnorodne nie tylko kolorystycznie. Indie to kraj pełen różnic religijnych.

Przedszkole Mój Mały Świat w Łomiankach – fantastyczne miejsce.
 

Wybieramy się z dziećmi nad Ganges, gdzie można spotkać Sadhu, czyli świętych mężów. Dzieci dowiadują się jak wygląda życie nad Gangesem. Rozmawiamy o tym co to jest modlitwa. Dowiadujemy się, że w innych częściach świata dzieci modlą się zupełnie inaczej niż w Polsce.

 

szafran Ganges kolorowe Indie multisensoryczne warsztaty podróżnicze dla dzieci poznajemy świat Marcin Musiał podróżnikKolorowe Indie to także ubrania. Dzieci ubierają hinduskie stroje, uczą się wiązać sari, rozkładają kolorową parasolkę.

Poznajemy Sikhów, którzy zawsze mówią prawdę. Rozmawiamy o tym jak ważne jest, by zawsze mówić prawdę. Przedszkolaki dowiadują się jak dokładnie wygląda strój Sikha i co oznacza jego imię.

Pojawiamy się też wśród dżynistów. Maluchy uczą się kim są dżyniści i dlaczego pomagają zwierzętom. Dzieci szukają sposobów na samodzielną pomoc zwierzętom.

hinduska lalka multisensoryczne warsztaty podróżnicze poznajemy światDzieci poznają historię Taj Mahalu, dowiadują się jak został on zbudowany. Z bliska mogą zobaczyć, że tak na prawdę to Taj Mahal nie jest biały, lecz jest bardzo kolorowy, tak jak są kolorowe Indie. Bawią się lalkami przypominającymi króla i królową.

Uczymy się o świętych zwierzętach Indii. Poznajemy słonia, szczura, małpę i krowę. Dzieci dowiadują się wielu ciekawostek na temat tych zwierząt. Młodzi odkrywcy pobawią się zabawką z pięcioma kolorowymi słonikami. Przyglądną się uważnie sztuce dekorowania słoni w Indiach oraz dowiedzą się jak wyglądają pomalowane figurki słoni, które przedstawiają ciężarnego słonika. Dzieci usłyszą też dlaczego w Indiach pociągi spóźniają się minimum kilka godzin i co trzeba zrobić, jeśli jedziemy samochodem, a na ulicy odpoczywa sobie krowa…

Bardzo ciekawe flety tłokowe używane przez hinduskie dzieci na pewno spotkają się z zainteresowaniem również u polskich dzieci. Maluchy zagrają na hinduskim tamburynku. Posłuchamy też muzyki pochodzącej z Indii. Dzieci pobawią się bransoletką wykonaną z kolorowych dzwoneczków, którą używa się w Indiach do tańca.
szafran Ganges kolorowe Indie multisensoryczne warsztaty podróżnicze dla dzieci poznajemy świat Marcin Musiał podróżnikZ kufra wyciągamy mnóstwo przedmiotów codziennego użytku przywiezionych z Indii. Dzieci mogą dotknąć zabawek, strojów, masek, kolorowej hinduskiej parasolki z licznymi zdobieniami i wielu innych.

Ciekawostką dla dzieci jest hinduska szczoteczka do zębów. W Indiach mieszkańcy szczotkują sobie zęby patykami zwanymi „miswak”. Hindusi obskubują korę miswaka, by dostać się do wewnętrznej części patyka, gdzie znajdują się włókna przypominające szczoteczkę do zębów. Miswak smakiem przypomina chrzan, jest bakteriobójczy.

 

bączek szafran Ganges kolorowe Indie multisensoryczne warsztaty podróżnicze dla dzieci poznajemy świat Marcin Musiał podróżnikWielką frajdą dla dzieci jest zabawa bączkiem, hinduską zabawką

 

bączek szafran Ganges kolorowe Indie multisensoryczne warsztaty podróżnicze dla dzieci poznajemy świat Marcin Musiał podróżnikMaluchy dowiadują się jak wygląda i jak pachnie najdroższa przyprawa świata – szafran. Odkrywają czym jest szafran i gdzie można go spotkać.

 

szafran Ganges kolorowe Indie multisensoryczne warsztaty podróżnicze dla dzieci poznajemy świat Marcin Musiał podróżnik

Warsztatom „Kolorowe Indie” towarzyszy pokaz zdjęć prezentujących całość zagadnienia.

 

Osoba prowadząca: Marcin Musiał

lub

Osoba prowadząca: Magdalena Moll-Musiał

lub

Osoba prowadząca: Magdalena Pastuszko – Będek

lub

Osoba prowadząca: Kinga Troneczek

 

Możesz poczytać też o naszych podróżach po Indiach.

Oto kilka propozycji w jaki sposób jako rodzic lub opiekun możesz urozmaicić czas z dzieckiem i pociągnąć temat warsztatów Kolorowe Indie tak, by dziecko jak najlepiej przyswoiło nowe wiadomości:

Jak powstaje herbata?

Posted by na 01:02 w Chińskie wynalazki, Herbata, Kolorowe Indie, Kufer Pomysłów, Kulinaria, Kulinaria Indie, Rajska Tajlandia | Możliwość komentowania Jak powstaje herbata? została wyłączona

Jak powstaje herbata?

Herbata towarzyszy nam na co dzień – pijemy ją każdego dnia. Od dawna byliśmy świadomi istnienia wielu jej gatunków i odmian, jednak dopiero w Tajlandii poznaliśmy proces uprawy i przygotowywania herbaty. Na plantacji „Araksa” w prowincji Chiang Mai mogliśmy uczestniczyć w zbiorach herbaty i zobaczyć jej dalszą obróbkę. Doświadczenie to otworzyło nam oczy na wiele kwestii dotyczących właściwości herbaty, pracochłonności przygotowania herbaty do celów spożywczych, ceny herbaty i tego, co w Polsce zwykle pijemy pod hasłem herbaty. Poznaliśmy również ciekawe tradycje i zwyczaje. Ponieważ opowiadamy się za świadomym konsumpcjonizmem, jednym z owoców naszych herbacianych przygód jest niniejszy artykuł. Drugim i podstawowym wynikiem naszego podróżowania po miejscach związanych z kulturą herbaty są Warsztaty Podróżnicze dla Dzieci pod nazwą „Herbaciane Pola”. Podczas warsztatów dzieci dowiadują się, co dzieje się z herbatą, zanim znajdzie się w kubeczku, bawią się w zabawy zainspirowane czynnościami na plantacji i degustują różne odmiany tego szlachetnego napoju. Warsztaty „Herbaciane Pola” doskonale nadają się również jako Podróżnicze Urodziny dla Dzieci. Jak zatem powstaje znana nam forma herbaty? Mamy dwa podstawowe rodzaje herbaty – ooloong oraz assam. Oolong to odmiana chińska, która rośnie na wysokości 600 – 2000 m npm i potrzebuje pełnego słońca, a assam to odmiana indyjska, spopularyzowana przez brytyjskich właścicieli plantacji na Sri Lance pod nazwą cejlon. Assam rośnie od 200 do 2000 m npm (z optimum między 400 a 600m npm ) i potrzebuje  tylko 60% nasłonecznienia. Plantacja Araksa leży 550 m npm, czyli mieści się w granicy najlepszej wysokości dla uprawy herbaty assam. Dlatego wlaśnie tylko assam jest na niej kultywowana. Aby zapewnić herbacie odpowiednie zacienienie, plantatorzy stosują dwie praktyki. Po pierwsze, sadzą krzaki herbaty pod drzewami. Drzewa muszą zatem zostać zasadzone na plantacji około 50 lat wcześniej. „Robimy biznes z myślą o przyszłych pokoleniach” – podsumował tę praktykę nasz przewodnik.   Po drugie, raz do roku przycina się krzaczki, by nie rosły za bardzo na boki i odcięte kawałki gałązek kładzie się na górnej części krzaka. W tym miejscu pierwsza ciekawostka – te właśnie odcięte i wysuszone na słońcu liście dolnych pięter krzewu herbacianego plantacja odsprzedaje fabrykom  cenie 12 TBH  (około 1 zł 40 groszy) za kilogram i po zmieleniu powstaje z tego powstaje popularna w Polsce herbata ekspresowa… Zatem jeśli na opakowaniu zielonej herbaty ekspresowej widnieje napis „High Quality”, czyli „wysokiej jakości”, jest to chwyt marketingowy nie mający pokrycia w rzeczywistości, gdyż są to po prostu odpady. Na plantacji zdaliśmy sobie sprawę jak skomplikowane jest zbieranie herbaty. Nabraliśmy ogromnego szacunku do ludzi, którzy tę pracę wykonują, byśmy mogli cieszyć się doskonałym aromatem w naszych kubeczkach i filiżankach. Zbierając herbatę należy zrywać listki tylko z górnych gałązek herbaty. I to bynajmniej nie wszystkie. Na plantacjach produkujących jakościową herbatę, zbiór jest wyłącznie ręczny, aby to człowiek dokonał odpowiedniej selekcji właściwych listków. Młody pęd i dwa herbaciane listki to tak zwany w świecie herbaty „standard”. Czyli standardowa herbata powinna być właśnie z tych listków przygotowywana. Im młodszy listek, tym kryje w sobie więcej aromatu. Najwięcej jest ich oczywiście w pędzie. Herbata wysokiej jakości, czyli prawdziwe „High Quality” to zbiory lepsze niż standard, czyli tylko młody nierozwinięty pęd i jeden listek. Najwyższa jakościowo herbata pochodzi ze zbiorów tylko pierwszego rozwijającego się pędu, raz do roku (w Tajlandii w maju). Otrzymaną tak herbatę nazywamy „białą” i jest ona najdroższa na rynku (cena sprzedaży takiej herbaty od plantatora...

więcej...

Lubię podróże mp3

Posted by na 09:49 w Australia, Chińskie wynalazki, Dzieci świata, Grecja, Hakuna matata, Herbaciane Pola, Hiszpańskie podboje, Japonia, Kenia, Kolorowe Indie, Kufer Pomysłów, Madagaskar, Magiczne Maroko, Masajowie, między nami Indianami, Mongolska jurta, Morskie opowieści, Mp3, Muzyka, Przygotowanie do Wielkiej Wyprawy, Przyprawy, Pustynie i soliska, Rajska Tajlandia, Safari, Shalom Izrael, Śladami przeszłości, Szkocja, Turecki bazar, W Krainie Wulkanów, Zwierzęta świata, Życie w Krainie Yeti | Możliwość komentowania Lubię podróże mp3 została wyłączona

Lubię podróże mp3

Piosenka „Lubię podróże” jest świetnym uzupełnieniem zajęć dotyczących każdego tematu związanego z podróżami 🙂 W naszym „domowym zapleczu” nagraliśmy ją specjalnie dla Państwa i dla dzieci.   Lubię podróże mp3 http://old.poznajemyswiat.pl/wp-content/uploads/2015/06/Lubię-podróże.mp3   Tekst piosenki: Lubie podróże i lubię kwiatów woń Zielone wzgórze i morskiej wody toń Ciepły kominka blask, gdy zapada zmrok Bum tarira, bum tarira, bum tarira, bum tarir   Lubie podróże i podróżować chcę Przez wielką burzę i śnieżnobiałą mgłę W dżungli zabłądzić chcę, bo nie boję się Bum tarira, bum tarira, bum tarira, bum tarira...

więcej...

Ziemniaki w sosie jogurtowym

Posted by na 16:44 w Kolorowe Indie, Kufer Pomysłów, Kulinaria, Kulinaria Indie, Przyprawy, Zrób to sam | Możliwość komentowania Ziemniaki w sosie jogurtowym została wyłączona

Ziemniaki w sosie jogurtowym

Dzisiaj specjalnie dla Was przygotowaliśmy ucztę składającą się z kilku dań kuchni indyjskiej. Na obiad podaliśmy ziemniaki w sosie jogurtowym, indyjską sałatkę na bazie jogurtu i szpinaku, soczewicę z Uttar Paradesh a do picia kultowy napój hinduski czyli mango lassi. Potrawy były bardzo smaczne i mimo, że ich przygotowanie było dość  czasochłonne to myślę, że warto pokusić się aby przygotować je samodzielnie w domu do czego Was gorąco zachęcamy. Kulinarnie poznajemy świat, część pierwsza Kuchnia Indyjska – zaczynamy!   Potrzebujemy: – 1 kg ziemniaków – 6 łyżek oleju – łyżka posiekanego imbiru – łyżka soli – szczypta pieprzu cayenne – łyżeczka przyprawy garam masala – łyżeczka kurkumy – 2 łyżeczki zmielonego kminu – 4 łyżeczki zmielonych ziarenek kolendry – trzy pomidory – dwie cebule – ¾ szklanki jogurtu naturalnego – 150 ml śmietanki 12%   Przygotowanie: Przygotowanie naszej potrawy zaczynamy od umycia, obrania i drobnego pokrojenia ziemniaków. Aby straciły nieco skrobi odkładamy je do miski z zimną wodą na kwadrans a potem osuszamy papierowym ręcznikiem. Na dużym ogniu rozgrzewamy pięć łyżek oleju i około dziesięciu minut smażymy ziemniaki aż się zabarwią na złoty kolor, następnie odkładamy je na bok a na patelni rozgrzewamy pozostałą część oleju i smażymy drobno posiekaną cebulę aż stanie się brązowa. Kolejnym krokiem jest dodanie do cebuli aromatycznych przypraw (kminu, kolendry, pieprzu cayenne, posiekanego imbiru), soli, obranych i pokrojonych drobno pomidorów oraz jogurtu naturalnego. Kuchnia indyjska jest bardzo aromatyczna i zdrowa. Wszystkie dodane składniki smażymy razem jeszcze około minuty, następnie zmniejszamy ogień, układamy na wierzchu ziemniaki i gotujemy całość około trzydziestu pięciu minut. Pod koniec dodajemy śmietankę i ewentualnie dosalamy potrawę, jeśli uznamy to za konieczne. Ziemniaki w sosie jogurtowym są gotowe. Podajemy je z soczewicą i sałatką albo jako dodatek do innych potraw indyjskiej kuchni. Wszystkim życzymy...

więcej...

Indyjska sałatka na bazie jogurtu i szpinaku

Posted by na 16:41 w Kolorowe Indie, Kufer Pomysłów, Kulinaria, Kulinaria Indie, Przyprawy, Zrób to sam | Możliwość komentowania Indyjska sałatka na bazie jogurtu i szpinaku została wyłączona

Indyjska sałatka na bazie jogurtu i szpinaku

Dzisiaj specjalnie dla Was przygotowaliśmy ucztę składającą się z kilku dań kuchni indyjskiej. Na obiad podaliśmy ziemniaki w sosie jogurtowym, indyjską sałatkę na bazie jogurtu i szpinaku, soczewicę z Uttar Paradesh a do picia kultowy napój hinduski czyli mango lassi. Potrawy były bardzo smaczne i mimo, że ich przygotowanie było dość  czasochłonne to myślę, że warto pokusić się aby przygotować je samodzielnie w domu do czego Was gorąco zachęcamy. Kulinarnie poznajemy świat, część pierwsza Kuchnia Indyjska – zaczynamy!   Potrzebujemy: – szpinak (około 400 g) – jogurt naturalny (0,5 l) – ½ łyżeczki soli – szczypta pieprzu – łyżeczka prażonego kminu – łyżeczka prażonych nasion kolendry   Przygotowanie: Aby przygotować naszą sałatkę wrzucamy szpinak na patelnię polaną kilkoma łyżkami wody i na dużym ogniu mieszamy go aż zwiędnie.  Szpinak studzimy, siekamy drobno a następnie mieszamy z jogurtem, solą, pieprzem i prażonymi: Kolendrą oraz kminem.   Indyjska sałatka na bazie jogurtu i szpinaku to świetny dodatek do wszelkich potraw indyjskiej kuchni. Wspaniale łagodzi smak ostrego curry lub ryżu. Można dodać ją do mięsa z kurczaka, cieciorki albo, tak jak my, do czerwonej soczewicy i ziemniaków w sosie jogurtowym. Jest niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu, tak że można ją polecić początkującym kucharzom albo tym zaczynającym dopiero przygodę z kuchnią. Indyjska sałatka na bazie jogurtu i szpinaku na sam początek będzie idealna. Życzymy Wam smacznego...

więcej...

Soczewica z Uttar Paradesh

Posted by na 16:37 w Kolorowe Indie, Kufer Pomysłów, Kulinaria, Kulinaria Indie, Przyprawy, Zrób to sam | Możliwość komentowania Soczewica z Uttar Paradesh została wyłączona

Soczewica z Uttar Paradesh

Dzisiaj specjalnie dla Was przygotowaliśmy ucztę składającą się z kilku dań kuchni indyjskiej. Na obiad podaliśmy ziemniaki w sosie jogurtowym, indyjską sałatkę na bazie jogurtu i szpinaku, soczewicę z Uttar Paradesh a do picia kultowy napój hinduski czyli mango lassi. Potrawy były bardzo smaczne i mimo, że ich przygotowanie było dość  czasochłonne to myślę, że warto pokusić się aby przygotować je samodzielnie w domu do czego Was gorąco zachęcamy. Kulinarnie poznajemy świat, część pierwsza Kuchnia Indyjska – zaczynamy!   Potrzebujemy: – 400 g czerwonej soczewicy – Pasta tamaryndowca (np. Firmy Thai pride) – łyżka posiekanego imbiru – łyżeczka nasion kminu – dwie łyżeczki soli – szczypta kurkumy – szczypta chili – olej – 2 ząbki czosnku   Przygotowanie: Czerwona soczewica z Uttar Paradesh jest jedną z najsmaczniejszych roślin strączkowych świata i bazą wielu pysznych potraw a jej przyrządzenie nie jest trudne. Gotujemy ją w garnku razem z  1,25 l wody, dwiema łyżeczkami soli, posiekanym drobno imbirem oraz szczyptą kurkumy na małym gazie przez około dwadzieścia pięć minut co jakiś czas mieszając aby się nie przypaliła. W tym czasie w szklance wrzątku rozpuszczamy pastę tamaryndową i odstawiamy ją na około dziesięć minut aby zmiękła i dodajemy ją później do soczewicy całość gotując jeszcze kwadrans. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy ziarna kminu. Kiedy zmienią kolor to wówczas zdejmujemy patelnię z gazu, dodajemy szczyptę chili i przeciśnięty przez praskę czosnek cały czas mieszając przyprawy, żeby się przypadkiem nie przypaliły. Soczewicę w garnku blendujemy a następnie polewamy naszą przyprawą z patelni i delikatnie wszystko mieszamy. Krem z soczewicy podajemy w miseczkach. Soczewica z Uttar Paradesh to potrawa bardzo sycąca i może stanowić zarówno samodzielne danie jak i przepyszny dodatek  np. do ryżu. Świetnie smakuje z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Soczewica z Uttar Paradesh może być też alternatywnie składnikiem farszu lub stanowić świetne nadzienie do naleśników, krokietów lub pierogów. My polecamy w każdej postaci i życzymy...

więcej...

Indyjska muzyka

Posted by na 09:33 w Kolorowe Indie, Kufer Pomysłów, Mp3, Muzyka | Możliwość komentowania Indyjska muzyka została wyłączona

Indyjska muzyka

Indyjska muzyka wśród Hindusów jest niezwykle ważna. Można to zaobserwować np. w indyjskim kinie. Bardzo często zdarza się, że widzowie podczas sceny tańca zrywają się z foteli i pędzą pod ekran, by tańczyć z aktorami, albo by dotknąć ekranu, na którym widać tańczącego Shahrukh Khana, ulubionego bollywoodzkiego aktora. Świat pokazywany na ekranie jest światem, do którego widzowie chcą dążyć, chcą w nim uczestniczyć. Wierzą, że taki świat istnieje na prawdę. Poniżej zamieszczamy kilka plików z bollywoodzką muzyką. http://old.poznajemyswiat.pl/wp-content/uploads/2015/05/Bole-Chudiyan-Hindi-song-Indian-music-by-Bharati.mp3   http://old.poznajemyswiat.pl/wp-content/uploads/2015/05/Chammak-Challo-BluRay-1080p-Ra-One-2011-Hindi-Music.mp3   http://old.poznajemyswiat.pl/wp-content/uploads/2015/05/Dola-Re-Dola-song-Devdas.mp3   http://old.poznajemyswiat.pl/wp-content/uploads/2015/05/hindi-song-aaja-nachle.mp3   http://old.poznajemyswiat.pl/wp-content/uploads/2015/05/Hulchul-Indyjska-miłość-Rafta-Rafta-polskie-napisy-polish-subtitles-HD-720p.mp3  ...

więcej...

Ringa ringa – mp3

Posted by na 23:27 w Kolorowe Indie, Kufer Pomysłów | Możliwość komentowania Ringa ringa – mp3 została wyłączona

Ringa ringa – mp3

Czas na trochę ruchu – polecamy piosenkę, do której dzieci świetnie tańczą taniec brzucha. Choreografia zależy od kreatywności nauczyciela 🙂 Polecamy skoczną piosenkę „Ringa ringa” http://old.poznajemyswiat.pl/wp-content/uploads/2015/01/Ringa-Ringa.mp3...

więcej...

Indianie i Hindusi – kolorowanka

Posted by na 21:27 w Kolorowanki, Kolorowe Indie, Kufer Pomysłów, między nami Indianami | Możliwość komentowania Indianie i Hindusi – kolorowanka została wyłączona

Indianie i Hindusi – kolorowanka

Pokoloruj Amerykę Południową kolorem czerwonym, Amerykę Północną kolorem zielonym, a Indie kolorem pomarańczowym. Dopasuj Indian i Hindusów do ich miejsca zamieszkania. Pamiętaj, że Indianie nie mieszkają w Indiach. Pokoloruj wszystkie postacie – dodaj cekiny do hinduskiego sari, hinduskiemu ascecie pomaluj turban i ubranie kolorem pomarańczowym, w Ameryce Północnej dorysuj wigwam i ognisko.   Indianie i Hindusi   Ściągnij PDF z kolorowanką w formacie A4 Indianie i Hindusi kolorowanka A4   Ściągnij PDF z kolorowanką w formacie A3 Indianie i Hindusi kolorowanka...

więcej...

Memo game – Indie

Posted by na 20:58 w Kolorowe Indie, Kufer Pomysłów | Możliwość komentowania Memo game – Indie została wyłączona

Memo game – Indie

MEMO GAME „MIESZKAŃCY INDII”     Wydrukuj plansze dwustronnie w formacie A3, wytnij karty MEMO. Możesz je zalaminować, wtedy będą trwalsze. GRA MEMO_Mieszkańcy Indii   Instrukcja: Potasowane karty kładziemy logiem Poznajemy Świat do góry. Dzieci po kolei odwracają po dwie karty. Mają za zadanie zapamiętywać położenie obrazków i kojarzyć je w identyczne pary. Jeśli dziecko odkryje parę, kładzie ją przed sobą i zdobywa punkt. Gra kończy się, gdy wszystkie karty są zebrane, a zwycięzcą jest dziecko, które zebrało najwięcej par. Można zacząć od mniejszej ilości kart i stopniowo ją zwiększać.   Alternatywnie: Obrazki można również wykorzystać do szukania kategorii, np. kobiety vs. mężczyźni, osoby młode vs. osoby starsze. Można również prosić dzieci, by wylosowały 3-4 obrazki i ułożyły opowieść o wylosowanych bohaterach....

więcej...

Zwierzątka z masy solnej

Posted by na 12:42 w Kolorowe Indie, Kufer Pomysłów, Zrób to sam, Zwierzęta świata | Możliwość komentowania Zwierzątka z masy solnej została wyłączona

Zwierzątka z masy solnej

Możesz rozwinąć temat podjęty na naszych warsztatach, lepiąc zwierzątka z danego kraju z masy solnej.   Przygotuj masę solną Przepis na masę solną   Rozwałkuj gotową masę. Możesz ulepić święte zwierzęta Indii – szczura, małpę, krowę i słonia, albo tygrysa i słonia z Tajlandii czy kangura i koalę z Australii.   Najłatwiejszy sposób to wykorzystanie foremek do ciastek. Kiedy ciasto wyschnie pomaluj...

więcej...

Facebook

wordpress.edu.pl - rozwiązania "szyte na miarę"