fb
Manu nawigacyjne

Kuchnia marokańska

DSCN4707 800x533

Zanim do Maroka dotarł islam, Marokańczycy wierzyli w dżiny mieszkające w lampach oliwnych znanych u nas jako „lampy Alladyna”. Do dziś islam miesza się z wierzeniami Berberów zamieszkujących te tereny. Z dziada pradziada legendy przekazywane są kolejnym pokoleniom. Wedle nich dżiny mieszkają nie tylko w lampach oliwnych, lecz także w starych czajnikach, rurach, a nawet w zlewozmywakach.

Występują dwa rodzaje dżinów. Dobre i złe. Marokańczycy chcą mieć przy sobie oczywiście te dobre, bo wiadomo, że spełniają one życzenia. Złe przeszkadzają ludziom, co czyni życie trudniejszym. Dlatego Marokańczycy robią wszystko to, co dobre dżiny lubią, żeby je przyciągnąć do siebie. A dobre dżiny lubią ładne kolory. Dlatego stroje i dywany są tak bardzo kolorowe. Dobre dżiny lubią też ładne zapachy i smaki, dlatego kuchnia marokańska jest taka pyszna, a na ulicach ustawione są stosy przypraw, których zapach unosi się w powietrzu. Dobre dżiny lubią też jak dzieci ładnie zwracają się do siebie – mówią magiczne słowa.

Żeby odpędzić od siebie złe dżiny, Marokańczycy robią wszystko to, czego złe dżiny nie znoszą. A nie lubią one hałasu. To właśnie dlatego Marokańczycy głośno grają na wszystkich instrumentach, jakie mają u siebie. Kontynuując, można łatwo zrozumieć co robią kierowcy samochodów, by odpędzić od siebie te złe dżiny.

Wychodząc od podstaw egzystencji w Maroku dżinów dobrych i złych łatwo można zauważyć, że w Maroku jest przesyt bodźców kolorystycznych, smakowych, muzycznych. Jednym będzie podobać się to, innym może przeszkadzać. Najprościej jednak jest zaakceptować ten stan rzeczy takim, jaki on jest.

 

 

DSCN2765  800x533

Kuchnia marokańska powinna być zatem smaczna, zdrowa i sycąca. Nie zabraknie tutaj potraw jednogarnkowych, czyli tzw. tajine (tażin/tadżin). W glinianych garnkach mieszają się smaki i zapach wszystkiego co wrzucimy do tajine. W zasadzie poza świnią, która uchodzi za nieczystą, Marokańczycy zjedzą prawie wszystko. Kurczaki (żyjące z jednym skrzydłem, żeby nie odleciały), krowy, owce, kozy, wielbłądy, ryby i wiele innych dań mięsnych można zobaczyć pod pokrywą tajine. Oczywiście Marokańczycy wzbogacają to odpowiednią ilością oliwy, warzyw i owoców. Tajine stawia się na wolnym ogniu.

 

DSCN3771 800x533Francuzi odcisnęli swój ślad w Maroku. Dziś jada się tam ślimaki.

 

 

Popularne są tu także smakołyki zrobione z sezamu, migdałów, miodu czy orzeszków ziemnych.  Robi się z nich ciastka. Szczególnie popularne są sfouf (seffouf lub sellou) – pyszne ciasteczka, które przygotowuje się podczas ramadanu oraz gdy urodzi się dziecko.

 

 

100_0187 800Herbatka marokańska zwana popularnie berberską whisky ze względy na swój mocny aromat i zapach jest przygotowywana z mięty, zielonej herbaty i cukru. Na naszej stronie znajduje się dokładny przepis na herbatkę.

 

 

DSCN5189 800x533Używany do robienia kosmetyków oraz wykorzystywany w marokańskiej kuchni olej arganowy uważany za marokańskie złoto (argan rośnie jedynie w Maroku).

Cukier – jeśli danie jest za mało słodkie, Marokańczycy dodają sporą ilość cukru.

Harira, czyli czerwona zupa marokańska przygotowywana podczas ramadanu i zawsze kiedy Marokańczycy mają na nią ochotę. A maja na nią często ochotę. Przygotowuje się ją głównie z pomidorów, ale dodaje się do niej soczewicę lub fasolę.

Daktyle są naturalnymi słodyczami dodawanymi do tajine, lub jedzone na surowo, kiedy ściemnieją. W Maroku rosną dwie odmiany daktyli: czerwone (po ściemnieniu są czarne) i żółte (po ściemnieniu są brązowe). Żółte są smaczniejsze.

 

 

DSCN53101Kus kus bardzo często wykorzystywany jest do robienia tajine.

Marokańskie ciasteczka z sezamem

Posted by na 20:46 w Kufer Pomysłów, Kulinaria, Kulinaria Maroko, Magiczne Maroko, Zrób to sam | Możliwość komentowania Marokańskie ciasteczka z sezamem została wyłączona

Marokańskie ciasteczka z sezamem

Składniki (na dwie blachy): –  mąka (50 dag) – stopione masło (około 15 łyżek) – oliwa (około 15 łyżek) – cukier puder (10 dag) – ziarenka sezamu (dwie łyżki) – proszek do pieczenia (1 łyżeczka) – szczypta soli   Przygotowanie:   Aby przygotować pyszne marokańskie ciasteczka z sezamem rozpoczynamy pracę od uprażenia na suchej patelni sezamu (UWAGA! Trzeba ziarenka mieszać i pilnować, aby się nie przypaliły!), który następnie przekładamy na mały talerzyk i studzimy. W między czasie przesiewamy przez sito do miski mąkę z cukrem pudrem i szczyptą soli i do całości wsypujemy ostygnięte uprażone ziarenka sezamu. Gdy wolimy aby ciasteczka były mniej słodkie (Marokańczycy używają dużo cukru), wówczas zmniejszamy sugerowaną w przepisie ilość cukru o połowę.     Do miski dodajemy następnie resztę składników na marokańskie ciasteczka z sezamem czyli roztopione masło, oliwę i proszek do pieczenia.  Wszystko zagniatamy na jednolite ciasto, z którego później formujemy niewielkie kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy je na wyłożonych pergaminem blachach. Marokańskie ciasteczka z sezamem pieczemy w temperaturze ok. 170 stopni przez około 20-25 minut. Nasze smaczne kuleczki sprawdzą się jako dodatek do kawy, herbaty Marokańska herbata a w drobniejszej nieco wersji jako płatki do mleka. Dzieciaki będą zachwycone!     Wszystkim życzymy smacznego...

więcej...

Marokańskie ciasteczka z czekoladą

Posted by na 20:29 w Kufer Pomysłów, Kulinaria, Kulinaria Maroko, Magiczne Maroko, Zrób to sam | Możliwość komentowania Marokańskie ciasteczka z czekoladą została wyłączona

Marokańskie ciasteczka z czekoladą

Składniki: – czekolada mleczna (4 tabliczki) – my daliśmy gorzką i wyszło super 🙂 – czekolada biała (jedna tabliczka) – służy do dekoracji, ale przez to ciasteczka stają się bardzo słodkie (można się bez niej obejść)   – orzeszki ziemne (750 g) – najlepiej uprażone, ale bez soli – miód (150 g)   – sezam (80 g) – cynamon (1 łyżeczka)   Przygotowanie: Dziś prezentujemy przepis na marokańskie ciasteczka z czekoladą, które świetnie zastąpią w podróży batony typu snickers, a w domu będą świetnym dodatkiem do mleka, marokańskiej herbatki Marokańska herbata lub pyszną słodką przekąską podczas spotkań z przyjaciółmi.     Aby wykonać marokańskie ciasteczka z czekoladą na początek musimy uprażyć orzeszki i sezam na patelni lub w piekarniku (UWAGA! Pamiętajmy, żeby od czasu do czasu je zamieszać, aby się nie przypaliły!) a gdy ostygną, wówczas rozdrabniamy je w blenderze i przekładamy do dużej miski.     Do zmielonych orzechów dodajemy miód i cynamon, a następnie ręcznie mieszamy masę aby uzyskać  w miarę zwartą konsystencję.     Zmieszane składniki na marokańskie ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy powierzchnię.     Rozpuść ciemną czekoladę.   Orzechowo – miodowo – sezamową powierzchnię smarujemy dwoma tabliczkami roztopionej czekolady mlecznej i czekamy aż zastygnie (można wsadzić do lodówki na chwilę).   Gdy czekolada stwardnieje wówczas przykrywamy pergaminem czekoladę, przykładamy np. stolnicę lub dużą deskę i odwracamy na drugą stronę. Ściągamy pergamin i smarujemy drugą stronę naszego ciasta pozostałymi dwoma tabliczkami roztopionej czekolady mlecznej. Nasz blok czekoladowy dekorujemy wedle uznania za pomocą rękawa cukierniczego wypełnionego roztopiona białą czekoladą. Wkładamy nasze dzieło na pół godziny do lodówki aby stwardniało, a następnie wykrawamy dowolne kształty: kwadraty, romby, diamenty lub prostokąty.     Nasze Marokańskie ciasteczka z czekoladą są gotowe i czekają na degustację...

więcej...

Marokańskie herbatniki z orzechami

Posted by na 20:00 w Kufer Pomysłów, Kulinaria, Kulinaria Maroko, Magiczne Maroko | Możliwość komentowania Marokańskie herbatniki z orzechami została wyłączona

Marokańskie herbatniki z orzechami

Składniki (na ok. 80 sztuk): – jajo (1 sztuka) – cukier (100 g) – my daliśmy połowę z tego i uważamy, że spokojnie można dać jeszcze mniej cukru – miękkie masło (100 g) – orzeszki ziemne niesolone (100 g) + połówki orzeszków do dekoracji (po 4 połówki na każde ciasteczko) – mąka (200 g) – proszek do pieczenia (pół łyżeczki)   Przygotowanie: Aby przygotować marokańskie herbatniki z orzechami na początek przygotowujemy składniki, które potem będziemy miksować w jedną całość:   – przesiewamy do miseczki mąkę z proszkiem do pieczenia   – blendujemy bardzo drobno orzeszki ziemne Do dużej miski wkładamy masło, wsypujemy cukier (jeśli nie lubicie bardzo słodkich ciasteczek to cukru można dodać odpowiednio mniej) i dodajemy jajko całość miksując do uzyskania kremowej konsystencji. Do otrzymanej masy dodajemy rozdrobnione orzeszki ziemne a po ich zmiksowaniu jeszcze mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy aż do połączenia składników.   Blachę wykładamy papierem do pieczenia i z przygotowanej masy lepimy małe kuleczki, które już na blasze spłaszczamy delikatnie palcami i dekorujemy orzeszkami. (Uwaga: gdy dłonie posmarujemy oliwą to ciasto nie będzie przyklejało się do rąk i całość roboty pójdzie zdecydowanie sprawniej).     Nasze marokańskie herbatniki z orzechami pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze ok. 180 stopni. Herbatniki bardzo pasują do popołudniowej kawy lub marokańskiej herbatki Marokańska herbata .     Wszystkim łasuchom życzymy smacznego...

więcej...

Tajine – przepisy

Posted by na 11:45 w Kufer Pomysłów, Kulinaria, Kulinaria Maroko, Magiczne Maroko | Możliwość komentowania Tajine – przepisy została wyłączona

Tajine – przepisy

Tajine, to tradycyjny gliniany garnek stosowany w krajach Północnej Afryki. W tajine przygotowuje się potrawy z warzyw, mięs, owoców, kaszy, orzechów i odrobiny oliwy. Wszystkie potrawy są bardzo smaczne, bowiem szczelnie przykryte danie, dusząc się, miesza ze sobą zapachy. Ziemniak nie smakuje jak ziemniak, ale posiada również smak mięsa, szparagów, migdałów, czyli wszystkiego, co znajdzie się pod pokrywką.   Oto kilka sprawdzonych przez nas przepisów na tajine zamieszczone na naszej podróżniczej strony www.magdaimarcin.pl : Tajine z baraniny, czyli tajine ahmar Tajine z kurczakiem Tajine z fasolką szparagową Tajine z pomidorów i jajek Tajine ze...

więcej...

Marokańska herbata

Posted by na 11:27 w Herbata, Kufer Pomysłów, Kulinaria, Kulinaria Maroko, Magiczne Maroko | Możliwość komentowania Marokańska herbata została wyłączona

Marokańska herbata

Marokańczycy nazywają swoją tradycyjną herbatę „berberską whisky”. Nie mogą pić alkoholu ze względu na religię, która tego zakazuje, dlatego wszelkie towarzyskie spotkania od rana do wieczora odbywają się przy herbatce. „Berberska whisky” jest mocna i daje krzepę – bo jest bardzo słodka. My proponujemy przygotować napój z mniejszą ilością cukru, otrzymamy wtedy bardzo zdrowy i smaczny napój, który większości dzieci bardzo smakuje. Czym jest „berberska whisky”? To chińska zielona herbata zaparzana wraz z miętą i dużą ilością cukru. Przygotowuje się ją w stalowym dzbanku i rozlewa do małych szklaneczek. Jak przyrządzić marokańską herbatę? Małe szklaneczki dobrze wyparz, żeby trzymały ciepło. W czajniczku zagotuj niewielką ilość wody. Wsyp do środka sporą garść zielonej herbaty, najlepiej marokańskiej lub sprowadzanej z Francji. Jeżeli nie masz oryginalnej herbaty, wystarczy zwykła zielona herbata bez dodatków. Herbatę zagotuj, po czym wylej wodę. Ponownie zalej czajniczek wodą, dodaj do środka pędy świeżej mięty, dowolną ilość cukru (my dajemy 8 łyżeczek na litr) i pozostaw do zagotowania na wolnym ogniu. Nie mieszaj! Kiedy woda się zagotuje, nalej napar z dużej wysokości do szklaneczek. Następnie wlej herbatę z powrotem do czajniczka. Ponownie nalej herbatę z dużej wysokości do szklaneczek (tak kilka razy, wymaga tego sztuka zaparzania tej herbaty, ponieważ podczas nalewania napar się napowietrza i wzmacnia smak), po czym wlej ją do czajniczka. Poprzez takie przelewanie cukier rozpuszcza się stopniowo w wodzie. Spróbuj jak smakuje herbata. Jeśli herbata stała się mocna, ma dużo piany i prawie pomarańczowy kolor, rozlej herbatę do szklaneczek. A oto jak taką herbatę przygotował Marcin i Karim, nasz przyjaciel z Maroka:...

więcej...

Sfouf

Posted by na 14:34 w Kufer Pomysłów, Kulinaria, Kulinaria Maroko, Magiczne Maroko, Przyprawy | Możliwość komentowania Sfouf została wyłączona

Sfouf

Seffouf, sfouf (w marokańskim języku sellou). Seffouf to potrawa, którą przygotowuje się w okresie ramadanu, a w Maroku dodatkowo podczas narodzin dziecka. Potrawa trzyma się bardzo długo, nawet kilka miesięcy i jest słodka. Tak bardzo przypadła nam ona do gustu, że nie tylko dostaliśmy pół kilograma seffouf na drogę, ale także przepis jak przygotować ową słodycz. Oto i on, sprawdziliśmy, wychodzi genialnie: Składniki: 1 kg mąki przesiać i przyprażyć na patelni z niewielką ilością oliwy 1 kg sezamu przyprażyć na patelni z niewielką ilością oliwy 1 kg migdałów obrać ze skórki, pognieść i przysmażyć na oliwie 2 łyżki anyżu 2 łyżki cynamonu Wszystko razem pognieść, dodać cukier puder, olej z migdałów i miód. Wymieszać i podać wygłodniałym domownikom do jedzenia. Można też zrobić kulki lub ciasteczka seffouf. Wystarczy dodać do składu masło i cynamon. Nie trzeba piec. Smakołyk nie starzeje się. Spokojnie można trzymać go w zamknietym pojemniku np. w lodówce nawet pół roku....

więcej...

Facebook

wordpress.edu.pl - rozwiązania "szyte na miarę"